ILO-hanke vieraili Lapin ammattikorkeakoulun Älypaja – kehittämis- ja oppimisympäristössä Kemin Kosmos-kampuksella. Erityisasiantuntija Mikko Rintala ja 3D-tulostuslaboratorion vastuuhenkilö Antti Niemelä esittelivät laboratorioiden toimintaa ja teknisiä mahdollisuuksia sekä tilojen ylläpitoa ja kehitystä.

Kemin 3D-tulostuslaboratorioissa on tarjolla FDM (Fused Deposition Modeling) tulostimia, SLS (Selective Laser Sintering) tulostin ja SLA (Stereolithography) tulostin. Lisäksi laitteita on lasermerkkaukseen ja -leikkaamiseen sekä 3D-skannaukseen. Älypajan tilat tarjoavat erinomaisen ympäristön 3D-tulostuksen perusteiden oppimiselle ja pikamallien valmistusmenetelmien testaamiselle. Lisäksi tilat oli varustettu laitteilla, joiden avulla pystytään kierrättämään ja uudelleenkäyttämään 3D-tulostusmuoveja, vähentäen ympäristövaikutuksia.

Vierailun tarkoitus oli oppia Älypajan 3D-tulostuslaboratorion teknisistä vaatimuksista, ja kerätä tietoa teknologioiden ja laitteiden valintaan sekä resurssien käyttöön ja hallintaan. Vierailulla saatu tieto auttaa meitä kehittämään Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan uuden 3D-tulostuslaboratorion suunnitelmia ja toimintamallia.