Mitä? Arctic Glass Design and Art -näyttely käsittelee kantaaottavaa, arktista lasimuotoilua.

Missä? Galleria Kilo
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi

Milloin? Avajaiset maanantaina 18.3. klo 18–19.30. Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu. (vapaa pääsy)

 

What? The Arctic Glass Design and Art exhibition deals with far-reaching, arctic glass design.

Where? Gallery Kilo
F-building, 1st floor, University of Lapland, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi

When? Opening on Monday 18.3. from 18-19.30. Open: Mon-Fri from 8 am to 7:30 pm, closed on Sat-Sun and public holidays. (free entry)

 

Näyttely ottaa kantaa ajankohtaisiin arktisiin teemoihin ja lasiteosten avulla nostetaan tulevaisuuden arktisen alueen tematiikkaa keskusteltavaksi kaikille näyttelykävijöille. Näyttely pyrkii osallistamaan näyttelykävijöitä ja lasiteokset toimivat kommunikaation välineenä ja keskustelujen avaajina.

Näyttelyn lasiteokset on valikoitu toteutettavaksi teoshaun kautta kesällä 2023. Esillä on kuuden naistaiteilijan ja -muotoilijan suunnittelemia kannanottoja, jotka on visualisoitu lasiin. Mukana ovat graafisen suunnittelun kandidaatti Aino Jäälinoja, kuvataiteilija Miia Mäkinen, kuvataiteilija Johanna Ruotsalainen, kuvataitelija Lenita Rundgren, teollisen muotoilun kandidaatti Senni Virransola sekä teollinen muotoilija Milla Johansson.

Lasia on muokattu pohjoisen luonnon arktisilla luonnonmateriaaleilla kuten poronsarvilla, mökiltä löytyneillä jäkälillä, metsästä kerätyillä kävyillä ja ötököiden muovaamalla kelopuulla. Osaa lasiteoksista on muokattu makeanveden jäällä, jäämeren suolaisella jäällä ja vedellä. Yhdestä teoskokonaisuudesta löytyy jälkiä villinä kalastetun lohen kuivatuista suomuista ja toisessa teoksissa on käytetty hillasuolta löydettyä joutsenen sulkaa.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä pohjoissuomalaisten ja -norjalaisten muotoilun sekä lasialan toimijoiden kanssa. Uniikit lasiteokset on tehty lasinpuhallustekniikalla maailman pohjoisimmassa lasistudiossa Blåst Glasshyttanissa, Norjan Tromssassa lasinpuhaltajamestari Silja Skoglundin johdolla. Näyttely on osa kansainvälistä arktista lasimuotoilua käsittelevää yhteistyöhanketta, jota on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Milla Johansson, arcticglassdesignart(at)gmail.com
Instagram: @milla_johansson_design ja @arcticglassdesignart

 

Näyttely koostuu yhteensä yhdeksästä lasiteoskokonaisuudesta, jotka ovat kuuden taiteilija-muotoilijan suunnittelemia ja Blåst Glasshyttanin Silja Skoglundin johdolla toteutettuja.